MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klub honlapja - UNREGISTERED VERSION

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2013

Szakkör

2013. december 21. (szombat)

Agostyán, Ökofalu. Bizony, ide is kapunk időnként meghívást. Egy szűk kis cssapattal beszélgettünk tudományról, csillagászatról. Ettünk, ittunk, jól éreztük magunkat. Köszönjük a meghívást, jövünk máskor is szívesen!.

2013. december 20. (péntek)

Évzáró, évértékelő foglalkozás a művelődési házban.

2013. december 15. (vasárnap)

Tatabánya, Vértes Center. A tetőparkolóba szántuk a távcsöves bemutatót, többek között szintén a speciális naptávcsővel, de az időjárás nem volt kegyes hozzánk. Annyira ködös, párás volt minden, hogy gyakorlatilag nem volt mit mutatnunk, ezért az étteremtől nem messze szórólap osztogatással, és egy egy érdeklődőnek a távcsövek bemutatásával múlt az idő.

2013. november 30. (szombat)

Ha év vége, akkor Tatai Vadlúdsokadalom. Immár többedik éve vagyunk jelen ezen az eseményen. A szokásosnak mondható előadás a nagy sátorban, utána pedig kedvező időjárás esetén távcsöves bemutató a tóparton. Most is így volt.

2013. október 26. (szombat)

"Ha kíváncsi vagy a legközelebbi csillagra, gyere el és nézd meg Te is!" Ezzel hirdettük a Lidl parkolóba való invitálásunkat (Tatabánya, Ságvári Endre u. 43.), de most rendhagyó módon nappal vittük a távcsöveinket. Speciális naptávcsővel hidrogén alfa sávban mutattunk napkitöréseket az éppen arra járóknak, illetve "hagyományos", napszűrős távcsövekkel a látható fénytartományban vizsgálhattunk napfoltokat.

2013. október 12. (szombat)

Újra a Lidl parkolóban jártunk (Tatabánya, Ságvári Endre u. 43.), ahol a járdacsillagászaté volt  a főszerep.

2013. szeptember 27. (péntek)

Ezúttal Tatabányán, Kervárosban a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthonban tartottunk egy csillagászati előadást az érdeklődőknek.

2013. szeptember 22. (vasárnap)

Tatabányán, Felsőgallán jártunk, ahol a hitközösség családi napján főként gyermekeknek tudtunk újat mutatni a csillagászatban, kipróbálhatták a távcsöveinket.

2013. szeptember 13.(péntek)

Újra csillagnézésre invitáljuk a közönséget, ahol az kora őszi csillagképek között a Holdat, kettőscsillagokat, gömb-, és nyílt halmazokat, galaxisokat mutatunk meg. Helyszín: Tatabánya, Ságvári Endre u. 43. a szokásos Lidl parkoló. Ismét a  járdacsillagászaté a főszerep.

NYÁRI SZÜNET!

A művelődési ház nyári szünet miatt zárva tart 2013. július 15-től augusztus 04-ig. Ez idő alatt a házban szakkör, klubnap, foglalkozás nem lesz, de nem kizárt, hogy a különböző bejáratott fórumokon (email, facebook...) szervezünk utcai csillagászatot. Elképzelésünk egy nappali NAP megfigyelés a Vértes Pláza tetején, mely időpontja még képlékeny.

2013. július 05. péntek

Rendhagyó klubnap. Bajmóczy György, és Czinder Gábor meséltek a már közel egy éve tartó úgynevezett solargarafos  tapasztalataikról. Fotókkal, és kézbe vehető lyukkamerákkal tették színesebbé az előadást. Egy nagy, átfogó, leendő  projekt van kibontakozóban, melynek keretében ízelítőt kaphattunk az eljásásról, a "kamerák" működéséről, kihelyezéséről, végül a kész képek feldolgozásáról. Ennek okán felkerekedtünk, és mindnyájan el autóztunk a közeli Turul parkerdő szikláihoz, ahol a Turul madár közelébe elhelyeztünk két kamerát. Ezeket, ha minden jól megy, néhány hónap múlva leszereljük a helyükről, és a nap útját ábrázoló felvételeket feldolgozzuk. Kíváncsian várjuk az eredményt.

2013. június 21. péntek

Újra a Lidl parkolóban jártunk (Tatabánya, Ságvári Endre u. 43.), ahol a járdacsillagászaté volt  a főszerep.

2013. június 07. péntek

Vértesszőlősön jártunk, ahol az általános iskolában a gyerekek, és a pedagógusok tudhattak meg egyet, s mást a csillagos égbolt rejtelmeiből.

 

2013. május 24. péntek

Ismét HATNet. Ismét Lázár József, ismét video, azonban a Hawaii távcsőparkot mutatta be nekünk.

2013. május 18. szombat

Újra a Lidl parkolóban jártunk (Tatabánya, Ságvári Endre u. 43.), ahol a járdacsillagászaté volt  a főszerep.

2013. április 12. péntek


HATNet. Bizonyára mindenki hallott már az exobolygó felfdezésekről. Lázár József, a HATNet program fejlesztésében vett részt. Ezen a klubnapon a vendégünk volt, és ilyen témákról beszélt nekünk. Egy videó segítségével bemutatta, Kitt Peak hegyinél felállított eszközüket, és bekukkanthattunk a kulisszák mögé is.

2013. március 29. péntek

Aktuális téma elsősorban az idei üstökösök voltak. METEOR évkönyvből, internetről, egyéb fellelhető tartalomból informálódva beszélgettünk, hogy milyen üstökösöket láthatunk, fotózhatunk az idén. Nyilván van már, ami jelen írás születésekor már elvonult, de van még néhány, ami várat magára. Ajánló a galéria menüpont alatt Grépály András PANSTARRS üstökös Time Laps videója. Ha van valakinek kép, beszámoló, azt is szívesen vesszük, a galériában elhelyezzük. Ne feledjük az év végére szenzációt alkotó ISON-t!

2013. március 1. péntek

Kocsis Laci tagtársunk Tatán járt, ahol dr. Sik András (bolygókutató és nem csillagász) előadása volt látható, hallható. Laci ennek témáját tolmácsolta nakünk. Beszéltünk a Marsról, a nem rég a Marsra daruval leeresztett Curiosity-ről, a rover tevékenységéről, jelenlegi és a lehetséges jövőbeli eredményeiről, emberes Mars utazásról. A tatai előadáson Sik András a közönséget is bevonta a rendezvénybe, ahol adott kérdésekre kapott jó válasz esetén egy-egy Földgömb c. folyóirat volt a jutalom. Lacinak is sikerült egy ilyen jutalomra szert tenni, amit magával hozott, és megmutatott.


2013. február 16. szombat, 16 óra 16 perc!


Cseljabinszk (Oroszország) felett felrobbant egy meteor, majd a 2012 DA14 nevű kisbolygó húzott el a Földünk mellett. Míg előbbi miatt több százan megsérültek, utóbbit túl sokan nem láthattuk, hiszen az időjárás vastag, zárt felhőzetet hozott az ország legtöbb pontjára, de az interneten különböző webstreameken nyomon lehetett követni. Na igen, a világ vége ismét elmaradt. Többedszer is egymás után :). E témákról, és a pénteki Tatán tartott előadásról beszélgettünk néhányan.



2013. február 1. péntek, 20 óra

Az ötszemélyes klubnap is klubnap, ráadásul informatív is :)...

2013. január 25.

2013. január 25-én Bicskén képviseltettük magunkat, ahol 17 órakor Horvai Ferenc csillagász, a Magyar Űrkutatási Intézet munkatársa tartott egy előadást "Léteznek-e marslakók?" címmel. A közel két órásra sikerült programon számos régi és új történetet ismerhettünk meg a témakörben. Egy kicsit tudományos, egy kicsit vicces, egy kicsit a felnőtteknek szóló, egy kicsit a gyerekeknek való vidám hangvitelű ismeretterjesztés volt. Gratulálunk neki.

2013. január 18. 18 óra, 18 perc!

A világ vége ismét elmaradt. Ennek okán kapóra jött volna 2013. január 18-án, 18 óra 18 perckor! egy előadás, a világ NEM végé(k)-ről. A kezdés időpontja nem véletlenül volt ilyen pontos!
Azonban sajnos a rendkívül rossz időjárás miatt elmaradt, így ezt vélhetően február 16-án, 16 óra 16 perckor! ismét megpróbáljuk.
A rendezvény nyilvános, tehát szólj ezúttal is az ismerősöknek, a szomszédoknak!

Az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagászati Klub
mindenkinek észlelésekben gazdag boldog új évet kíván!

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz