MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klub honlapja - UNREGISTERED VERSION

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2014

Szakkör

2014. november 29. (szombat)

Tata, vadlúdsokadalom 2014. A kedvezőtlen időjárás miatt távcsöves bemutatót sajnos nem tudtunk tartani, de a nagy sátorban az előadás rendben lement. Az este záróprogramja a miénk volt, ennek ellenére megint számos érdeklődőnk akadt. Jó tudni, hogy a csillagászat még mindig érdekes elfoglaltság...

2014. november 15. (szombat)

Foucault inga átadó ünnepségen vettünk részt Tatán a Magyary Zoltán Művelődési Központban. Az ingát a TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum tagjai, konkrétan Simon János és Suhai Kristóf építette.

A Foucault-inga a Föld forgásának és a Coriolis-erő működésének szemléltetésére szolgáló kísérleti eszköz. Léon Foucault (ejtsd: leon fukó) francia fizikus találta fel. A szerkezet egy hosszú, bármely függőleges síkban szabadon, órákon keresztül lengeni tudó inga, amelyet elsőként 1851-ben állítottak fel a párizsi Panthéonban. Az eredeti példányt a párizsi műszaki múzeum, a Musée des Arts et Métiers őrzi, de világszerte számos változata található.

A Föld szinte bármely pontján (az Egyenlítő kivételével) fellógatott ingán megfigyelhető, ahogy a lengés síkja látszólag lassan elfordul. A sarkokon a lengési sík egy nap alatt teljesen körbefordul. A valóságban nem a lengési sík változik, hanem a Föld fordul el az inga alatt, Newton első törvényének megfelelően. Más szélességeken a sík forgási sebessége arányos a szélességi fok szinuszával, tehát például 45°-on minden 1,41 napban, 30°-on kétnaponta fordul teljesen körbe.

A felfüggesztési pont felől nézve az inga az óramutató járásának megfelelő, negatív irányba fordul el az északi féltekén, míg a délin az ellenkező irányba.

(Wikipédia)

2014. október 31. (péntek)

Felsőgalla, Széchenyi István Művelődési Ház, Halloween Party az alsógallai rendezvény után egy héttel. Hasonló képpen itt is csillagászati előadással, távcsöves bemutatóval vártuk az érdeklődő kicsiket, és nagyokat. Egy papíron kitölthető csillagászati tudáspróbával édességet lehetett nyerni. Az udvaron a fényszennyezés ellenére szinte minden vendégnek meg tudtuk mutatni a Holdat.

2014. október 25. (szombat)

Halloween Party, "Tök jó buli" Alsógallán a József Attila Művelődési Házban. Tökfaragó verseny, tökös kézműves foglalkozások, játékos tudomány – furfangos csodavilág (interaktív, vicces kísérletek), szellemes jelmezverseny...

Ezen a rendezvényen a Marcsi faragott egy tököt, ami ugyan helyezést sajnos nem ért el. Ámde egyedül az maradt a házban és és hetekig díszítette az egyik ablakot, amellyel így talán a legnagyobb publicitást kapta!

Tartottunk egy csillagászati előadást. Mivel kora délutáni rendezvény volt, így a Nap volt a témakör. Meglepően sokan vettek részt rajta. Ez után a már ismert speciális Hidrogen Alpha távcsövünkkel bemutatót tartottunk, ahol napkitöréseket, napfoltokat tudtunk mutatni a közönségünknek.

Köszönjük a művelődési ház vezetőjének a lehetőséget!

Ezzel nem ért véget a nap számunkra. Ugyanezen nap estéjén még egy másik helyszínre is mentünk, a már szokásos Lidl parkolóba, ahol éjszakai távcsöves bemutatót tartottunk. Célpont volt a Hold, kettőscsillagok, nyílt-, és gömbhalmazok, csillagképek.

E napon sok mindenkihez eljutott a csillagászat!


2014. október 04. (szombat)


Lidl parkoló. Sokan összegyűltünk, de sajnos csak azok tudtak észlelni, akik korán jöttek. Az időjárás nem volt épp a leg kegyesebb hozzánk. Egy órán belül zárt felhőzet keletkezett, így csak beszélgetni, eszmecserélni tudtunk a csillagászat iránt érdeklődőkkel.


2014. szeptember 20. (szombat)

A Vértes Agorája a Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodájával együttműködve, hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az I. Kulturális Piacot Tatabányán. A programban az Agora Fórum tagszervezetei, Tatabánya város és a megye kulturális intézményei, művészeti csoportjai, közösségei mutatkoztak be. A program színes, mozgalmas, újszerű megjelenést kínált minden kultúra fogyasztónak, felhasználónak és szervezőnek.

Egy standot kaptunk, ahol különböző lehetőségekkel vártuk a nagyközönséget. Volt csillagászati tudáspróba, ahol csokoládét lehetett nyerni, ha kellőképpen felkészült volt a látogató. Szórólapjainkat nagy számban tudtuk kínálni. Plakátjainkon saját asztrofotók is szerepeltek szép számban. Az esemény fénypontja az a speciális naptávcső volt, amit már oly sokszor megismerhetett nálunk az érdeklődő. Folyamatosan tudtunk mutatni napkitöréseket, napfoltokat.

Segítőinknek ezúton is köszönjük az önzetlen odaadást.


2014. augusztus 01. (péntek)

Várgesztes, ebben az idényben sajnos utoljára. Csalódás nem ért bennünket, hiszen szinte menetrendszerűen ugyanaz történt, mint az előző esetekben. Gyerekek és felnőttek csodálhatták a Holdat, a Szaturnuszt, a Marsot, és néhány különös csillagot, ködöket.


2014. július 19. (szombat)

Naptávcsöves bemutató a Lidl parkolóban (Tatabánya, Ságvári Endre u. 43.), ahol ismét a speciális naptávcsővel hidrogén alfa sávban mutattunk napkitöréseket az éppen arra járóknak, illetve "hagyományos", napszűrős távcsövekkel a látható fénytartományban vizsgálhattunk napfoltokat.

2014. július 05. (szombat)

Ismét Várgesztes, ismét a villapark! Hasonlóképp a múlt havi bemutatóhoz, újra a villapark lakóinak tarthattunk távcsöves bemutatót! Bár teljesen más érdeklődő sereg fogadott minket, a reagálás ugyanaz volt. Gyerekek és felnőttek csodálhatták a Holdat, a Szaturnuszt, a Marsot, és néhány különös csillagot, ködöket.

NYÁRI SZÜNET!

A művelődési ház nyári szünet miatt zárva tart 2013. július 15-től augusztus 04-ig. Ez idő alatt a házban szakkör, klubnap, foglalkozás nem lesz, de nem kizárt, hogy a különböző bejáratott fórumokon (email, facebook...) szervezünk utcai csillagászatot.

2014. június 08. (vasárnap)

"Lehozni nem tudjuk a csillagot az égről, de megnézheted, ahogy még eddig nem láttad őket!"
Várgesztes, villapark! Némi egyeztetést követően a villapark lakóinak tarthattunk távcsöves bemutatót! Jó volt átélni, ahogy a gyerekek kínzó tudásszomjukkal csak kérdeztek, és kérdeztek egymás után. Természetesen újhold idejére szerveztük a rendezvényt, hiszen az egyik leglátványosabb célpont a Hold. Roppant jó időnk volt, megannyi érdekes objektum a távcső elé kerülhetett.

2014. június 06. (péntek)

Szokásos Lidl parkolós járdacsillagászat: Az ég adta lehetősékek közül a Hold-, Mars-, Szaturnusz, nyílt-, és gömbhalmazok, kettőscsillagok, galaxisok!

2014. május 24. (szombat)

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal együtt működve eljutottunk Tardos közelébe, a Malom-völgyhöz közeli erdőkbe, ahol egy értékes kirándulást tettünk közösen. "Az éjszaka hangjai a csillagos égbolt alatt" nevű rendezvényen különös madarak még különösebb hangjait hallhattuk élőben, egy képzett szakember (Csonka Péter) magyarázó szavaival egybe kötve. Ezután kellőképpen sötét lett, hogy mi is megmutassuk, mit is hoztunk mindazoknak, akik ennél többre vágytak. Sajnos küzdöttünk a felhőkkel, de az igazán kitartóak bizony láthatták a Szaturnuszt, néhány csillagképet, a Gyűrűs ködöt, az Androméda galaxist, egy-egy gömbhalmazt, kattőscsillagot. Ez is egy jó kis este volt!

2014. május 17. (szombat)

Tatabánya, Vértes Center. Lassan haza járunk :) Újra meghívtak bennünket, kaptunk egy helyiséget, ahol közel két órás előadást mutattunk be az érdeklődőknek. Volt virtuális űrutazás is!

2014. május 09. (péntek)

Az előző havi Lidl parkolós járdacsillagászat ismétlése: Hold-, bolygó-, és csillagles. Célpontok a Hold, a Mars, a Jupiter, nyílt-, és gömbhalmazok, kettőscsillagok, galaxisok!

2014. április 05. (szombat)

Lidl parkoló (Tatabánya, Ságvári Endre u. 43.). Hold-, bolygó-, és csillagles. Célpontok a Hold, a Mars, a Jupiter, nyílt-, és gömbhalmazok, kettőscsillagok, galaxisok!

2014. március 22. (szombat)

Agostyán, Ökofalu. Úgy tűnik, jól sikerült a tavalyi "fellépésünk", hiszen újra elhívtak bennünket!

2014. március 14. (péntek)

Tatabánya, Vértes Center. A tavalyi meghiusult csillagászati rendezvényünket pótolva tartottunk egy csillagászati előadást, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt találtak érdekfeszítő témákat.

2014. március 1. szombat

A 2014-es Kultúrházak Éjjel-Nappal országos méretű rendezvényre mi is regisztráltunk. Ennek megfelelően a Széchenyi István Művelődési Házba szerveztünk egy már szokásosnak mondható csillagászati előadást (több témában), és az udvaron egy rögtönzött távcsöves bemutatót. A látogatók szemügyre vehették a Jupitert a holdjaival, az Orion ködöt, a Fiastyúk nyílt halmaz részleteit. A teremben eközben egy mini asztrofotós kiállítás is látható volt Bajmóczy György és Czinder Gábor képeiből válogatva. Ráadásként egy mikroszkóp is szerepet kapott, amivel egy valódi meteoritot, és különböző metszeteket, mintákat lehetett vizsgálni. A látogatóinkat keksszel, és üdítővel vártuk.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz