MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klub honlapja - UNREGISTERED VERSION

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

2015

Szakkör
 

2015. december 17. csütörtök

Ez aztán a program! Kora este járdacsillagászat a szokásos Lidl parkolóban, majd néhány óra múlva közösen megnézzük premier előadáson a Star Wars episode VII-et!

2015. november 28. szombat

Tatai vadlúdsokadalom. A rendezvényre szokásos meghívott előadóként járunk, ahol a nap utolsó programjaként csillagászati előadást tartunk az érdeklődőknek.

2015. november 20. péntek

Lidl

2015. november 10. kedd


A Kozmikus Fény Nemzetközi Éve 2015 alkalmából a tatabányai Felsőgallai Széchenyi István Általános Iskola projektnapot tartott. Az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klub meghívást kapott, hogy tartson egy témához illő előadást. A klub a fotózást gondolta ide illőnek, pontosabban az asztrofotózást. A 7-8. osztályos tanulók sok érdekességet, kulisszatitkot ismerhettek meg Czinder Gábor amatőrcsillagásztól, a klub vezetőjétől. Az előadás után a diákok kérdéseket tehettek fel. A végén az érdeklődők még távcsőbe is nézhettek. Igaz, a távcsövet csak egy székre feltámasztva, egy távoli ház tetejét, kéményét lehetett megnézni az osztályteremből a nyitott ablakon át. Remélhetőleg egy picit közelebb került a tudomány, a csillagászat a fiatalokhoz.

2015. szeptember 30. péntek


Felsőgalla, Halloween party. A művelődési házban két helyen is remekeltünk. A büfével szemben az ifi csillagászaink segédkeztek, ahol vicces kvízkérdésekkel vártuk a gyerekeket, az emeleten pedig csillagászati előadást tartottunk.


2015. október 24. szombat


Október 24-én, szombaton Alsógallán a József Attila Művelődési Házban jártunk a "Tök jó buli" programon. Csillagászati előadást és távcsöves bemutatót tartottunk. A főként gyerekekből álló érdeklődőknek megmutattuk távcsővel a Napot, ahol napkitöréseket, napfoltokat csodálhattak meg.

2015. szeptember 25. péntek


MÜTF, EDUTUS főiskola, Kutatók éjszakája.


2015. szeptember 19. szombat


AGORA II. Kulturális Piac. A tavalyihoz hasonlóan megint az AGORA udvarán, az egyik sziklatömb árnyékában helyeztük ki a standunkat. Plakátjaink, ismeretterjesztő anyagaink sok hasznos információt adtak a vállalkozó kedvű érdeklődőinknek, akik egy csillagászati tudáspróbán tesztelhették magukat. A jól bevált naptávcsővel és a
Camera Obscura jelenségét bemutató eszközünkkel mutattunk "csodákat", amik nagy érdeklődésre tettek szert.

2015. szeptember 13. vasárnap


Tatabánya, Felsőgalla, búcsú. Nappali távcsöves bemutatót szerveztünk, ahol napkitöréseket, napfoltokat muatttunk távcsövön keresztül az érdeklődőknek, a vendégeknek.


2015. augusztus 29. szombat


Újra
Oroszlányon jártunk, ahol az Önkéntes Tűzoltó Egyesület családi napját színesíthettük távcsöves bemutatóval, és a már ismert Camera Obscurát bemutató eszközünkkel. Ez utóbbinak ismét nagy sikere volt. Közel negyvenen csodálkoztak rá a fényképezőgép elődjére, melynek feljegyzései 1839-re nyúlnak vissza. Volt habparty is, majd utána vízfüggönyben ugráltak a gyerekek. Naná, hogy egy fizikai jelenség is képbe került, a közkedvelt szivárvány :) !

2015. augusztus 22. szombat


Várgesztesi villapark. Idei itteni utolsó távcsöves bemutatónk. Hold, Szaturnusz..., és rengeteg gyermek! Jó látni, hogy még a kicsik is kíváncsiak annyira, hogy hajlandóak álmosan is ott maradni a távcső mellett!

2015. augusztus 07. péntek


Lidl parkoló, távcsöves bemutató. Ezúttal ugyan Hold nélkül, de a Forrás Rádió munkatársaival néztük a Szaturnuszt, a nyílt-, és gömbhalmazokat, csillagképeket.

2015. július 24. péntek


A már megszokottá vált Lidl parkoló, ismét távcsöves bemutató.
Kutya meleg volt. Ugye jól látni a kutyat :) ?

2015. július 18. szombat


Újra Várgesztesen jártunk.

2015. július 04. szombat


Várgesztesen jártunk, a tavalyihoz hasonlóan távcsöves bemutatót tartottunk a vendégeknek. Volt, aki tavalyról emlékezett ránk, ez jól eső érzés volt.

 

2015. június 20. szombat


Múzeumok éjszakája a felsőgalai Széchenyi István Művelődési Házban. Mini asztrofotós kiállítás, mikroszkóp, kézműves foglalkozás (bolygó nemezelés), csillagászati előadás, és távcsöves bemutató. Néhány órára lefoglaltunk a közönséget. A művelődési ház jóvoltából egy kis frissítővel, és sütivel fogadtuk az érdeklődőket.

2015. június 19. péntek


Lidl parkoló, távcsöves bemutató. A Holdra vártunk. Az időjárás eleinte nem úgy gondolta. De aztán lehetőséget adott, és a kitartóak láthatták az égi kísérőnket!

2015. június 06. szombat


Kirándulás a szakkörösökkel Bakonybélre, a Pannon csillagdába.

 

2015. június 02. kedd


Utolsó tervezett szakkör. Témazáró felmérés. 30 kérdésből álló feladatlap különböző ajándékokért.

 

2015. május 20. szerda


Vadász távcsövek, amatőr műszerek, óriás távcsövek, űrtávcsövek, a jövő távcsövei. Mióta, és mivel kutatjuk az eget, hogyan érhetjük el ezeknek a műszereknek a képeit? Ezekkel a kérdésekkel foglalkoztunk ezen a szakköri napon.  

2015. május 05. kedd


A Tejútrendszer, és az extragalaxisok világa, csillagpopulációk. Hubble féle galaxis osztályozás. Távolságmérés vöröseltolódással. Komoly témák, de azért átrágtuk magunkat rajta.

2015. április 28. kedd


Csillagok

 

2015. április 21. kedd


Csillagok


 

2015. április 14. kedd


Csillagok jellemzői, kettőscsillagok, változó csillagok. Messier - NGC katalógusok, magnutudó számolások, parallaxis szemléltetése "embercsillagokkal", azok mozgásával, doppler effektus, csillagok távolságmérése, anyagvizsgálata, spektroszkópia, színképelemzés, kettős csillagok tömegközéppontjuk körüli forgásának demonstrációja... Tiszta erőből csillagászkodtunk!


2015. április 12. vasárnap


Egy dunántúli kúria kincsei... (Posztoczky Károly az amatőrcsillagász). Kiállítás megnyitón vettünk részt, amit a TIT Posztoczky Károly Csillagda és Múzeum, valamint a Kuny Domokos Múzeum szervezett Tatán a várba. Bartha Lajos csillagásztörténész hosszasan bemutatta az eszközpark egy részét, melyből megannyi különös dolgot tudtunk meg.

2015. március 31. kedd

"Asztrofotózás amatőr szinten" címmel Czinder Gábor előadást tartott a fiataloknak. Szó esett a csillagászati fotózás "mit, mivel és hogyan"-járól. Végül mindenki vidám hangulatban egymást fotózta. Volt olyan is, hogy valaki azt fotózta, hogy egy másik valaki fotóz egy harmadik valakit, aki egyébként egy negyedik valakit fotóz éppen :)... Na ezt aztán nehéz kihámozni!


2015. március 28. szombat

Csillagnéző túra a Vértesben. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klub szervezésében csillagtúrára hívtuk a természetet kedvelőket. Szár vasútállomásról indulva a Szárliget mellett fekvő Zuppa tetőre igyekeztünk egy kb. 5km-es séta keretében, amelynek végpontján megismertettük a résztvevőkkel a tavaszi égbolt szépségeit.

2015. március 27. péntek

Távcsöves bemutató a Turul emlékmű parkolójában. A nap közbeni, délutáni zord időjárás estére nem hogy kedvezőnek ígérkezett, de szinte totálisan alkalmazkodott. A szél a felhőket kisöpörte, a rendezvényünket távcsövezésre alkkalmassá tette. A kitartó látogatók gyönyörködhettek a Hold keskeny sarlójában, a Jupiter felhősávjaiban, a Jupiter holdjainak látványában, és néhány csillagkép alakzatában.


2015. március 24. kedd

A mai alkalommal a gázbolygóké volt a főszerep. Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz. A Szaturnusszal meglehetősen közelről is megismerkedhettünk, egy finom süti formájában :)!


2015. március 21. szombat

Agostyán Ökofalu. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és az MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klub szervezésében Agostyánban jártunk az Ökofaluban, ahol csillagászati előadás, és távcsöves bemuató volt a megbízás, a feladat. Egy félreeső domboldalon a látványos csillagképek bemutatása közben távcsővégre kaptunk néhány aktuális tél végi - tavasz eleji látványosságot. Látogatóink között volt aki egy komoly binokulárt hozott magával, ami megannyi látványos égi objektumot a szemünk elé tárt. Ezúton is köszönjük a segítséget.

2015. március 20. péntek

Részleges napfogyatkozás. Az ifi csillagászaink tanítási időben a napfogyatkozást nézik házi készítésű, ám kellőképpen biztonságos szűrőn keresztül.

2015. március 17. kedd

Víz a Marson! Különleges nap volt! Turainé John Katalin (Felsőgalla képviselő asszonya, Tatabánya MJV alpolgármester asszonya) járt nálunk. Bemutattuk a naprendszerünk belső bolygóit a kőzetbolygókat, egy mini napredszertúrát szerveztünk, ahol jól érzékelhetőek voltak a gigászi távolságok. Jelen volt a tatabányai Forrás Rádió stábja, a Tatabányai TV stábja, és a 24 óra újság riportere. A teljes társaságot megvicceltük a "folyékony víz a Marson" bemutatóval. Reméljük, emlékezetes maradt mindenkinek e nap!


2015. március 10. kedd

A Naprendszer főbb tulajdonságai. Előadás formájában beszélgettünk a Napról, a Nap működéséről. Szóba jött néhány szakkifejezés: a fény spektruma, protuberancia, granulák, mágneses erőterek, fénysebesség, és még sorolhatnám. A fiatalok kis rövid előadásokban mutatták be a rájuk bízott csillagképeket. Az Oroszlán, a Sas, a Lant, és a Hattyú került terítékre.

2015. február 24. kedd

A lencsés távcső felépítése, használata. Refrakció, színi hiba, fókuszírozó, fénykúp, fényút..., csak úgy sziporkáztak a szakszavak...


2015. február 17. kedd

Tájékozódás a csillagos égen. Égi koordináták rajzolása, értelmezése. Topocentrikus, ekvatoriális koordináta rendszerek magyarázata. Egy nagy felfújható labdára rajzoltuk fel mindezt. Jó móka volt, mindenki vidáman élvezte.


2015. február 03. kedd

A szakkör második foglalkozása. Téma a modern csillagászati világkép kialakulása. A kőkorszak, az ókor, a középkor és a modern kor csillagászata. Geocentrikus, heliocentrikus világkép, Kepler, Newton, Herschel, Hubble,és megannyi más tudós, csillagász neve hangzott el aznap.


2015. január 20. kedd

Idén januárban indítottuk az MCE Ifi Amatőrcsillagász Klubot. Szakkör formájában 12-18 éves fiataloknak  tartunk előadás sorozatot, melynek helyszíne legtöbbször a Széchenyi István Művelődési Ház. Adott keddi napokon 18:00 és 19:30 között vannak a foglalkozások. Célunk, hogy a fiatalokkal megismertessük  a csillagászat alapjait, szépségét, hiszen ők a jövő nemzedéke, szükség van a kis tudósokra, az utánpótlásra. A nyári szünetig tartó programterv utolsó szerves része, hogy a kitartó fiatalokat Turainé John Katalin (alpolgármester, Felsőgalla képviselőasszonya) támogatásával elvigyük egy magyarországi csillagászati obszervatóriumba, planetáriumba.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz