MCE Felsőgallai Amatőrcsillagász Klub honlapja - UNREGISTERED VERSION

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Segédlet

Szakkör

01 észlelési ajánlat


Bajmóczy György tagtársunk ötlete nyomán úgy gondoltuk, hogy ajánlunk egy közös észlelési programot, ami közös témát ad az MCE
s klub foglalkozásokhoz. Az  észlelési ajánlatokat több részre  osztottuk: szabad szemes megfigyelésekre, kis-, és nagy távcsöves észlelésekre. Így mindenki be tud kapcsolódni a munkába, amit a februári foglalkozásokon megbeszélünk.

Szabadszemes megfigyelés :

Első célpontunk a Vénusz: Az esti égbolt feltűnő jelensége. A lenyugvó Naptól  balra keressük,   magasan a délnyugati égen. A legfényesebb  égitest a környéken, úgy hogy könnyű lesz megtalálni.
Az észlelés célja: derült napokon próbáljuk minél korábban megtalálni a bolygót. A megpillantás időpontját jegyezzük fel. Akinek kedve van, egyszerű rajzot is készíthet (horizont, esetleg valamilyen tereptárgy…). Vénusz, a lenyugvó Nap vagy a helyének feltüntetésével).
Tanácsok az észleléshez: Először napnyugta után, sötét égen keressük meg. Ha megtaláltuk, tereptárgyak segítségével jegyezzük meg a helyzetét (pl.: a szomszéd kéményétől felfelé  egy arasz távolságra látható). Következő alkalommal ugyanarról a helyről, de korábbi időpontban próbáljuk megkeresni. Természetesen ilyenkor a megjegyzett ponttól délebbre és magasabban kell  keresni. Célunk, hogy az esti szürkületben még viszonylag világos égen, minél korábban megtaláljuk a bolygót. Ez derült idő esetén alkalmanként 5-10 perces elfoglaltságot jelent.
A dátumot, és az időpontot jegyezzük fel. 30-60 perc elteltével jelentős elmozdulás tapasztalható. Esetleg a sötétedés utáni megfigyelésnél a kisebb csillagkörnyezetet is lerajzolhatjuk, így  elég rövid idő után a bolygó mozgását is megfigyelhetjük a csillagok között!


Távcsöves megfigyelés:


A legegyszerűbb kézi távcsövek is alkalmasak a feladatra!
Célunk a Jupiter holdjainak megfigyelése, a holdak beazonosítása a rajzok alapján.
A Jupitert az éjszaka első felében magasan a fejünk fölött, kissé délnyugati-nyugati irányban keressük. Az égterület legfényesebb objektuma (a Vénusz után).
Ha sikerült megtalálni a bolygót, mellette egyvonalban sorakoznak a Gallilei holdak. Próbáljuk egy egyszerű rajzon rögzíteni a látottakat (elég egy kis körrel jelölni a Jupitert és mellette kis pontokkal a holdakat). A rajzon tüntessük fel a pontos dátumot, időpontot és a távcső típusát! A holdak gyorsan változtatják helyüket, úgy hogy  2-3 óra elteltével már észlelhetjük a mozgásukat. Ha tehetjük  és van hozzá kedvünk, több éjszakán is észleljünk!
A februári foglalkozásokon közösen megpróbáljuk beazonosítani a holdakat, megbeszéljük a tapasztalatokat.

Ha egy jó kis anyagot sikerül összegyűjteni, akkor azt összefoglalva feltöltjük a honlapunkra!


Mellékeltünk két pár észlelő lapot. Mindkét témánál az egyik példaképpen ki van töltve.

Ha elakadtok, keressetek bátran!



Letöltések:

- Vénusz észlelőlap letöltése itt,
- egy példa a Vénusz észlelőlap kitöltésére itt,
- Jupiter észlelőlap letöltése itt,
- egy példa a
Jupiter észlelőlap kitöltésére itt.


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz